Da li ste srećni? Šta je sreća?

„Ko veruje da je srećan, on je zaista srećan.“ – Jovan Dučić

Kada ste se poslednji put upitali da li ste srećni? Kada vas je neko pitao da li ste srećni? Da li je lako dati odgovor, na ovo, naizgled jednostavno pitanje ?

Da li ste srećni? Šta je sreća?

Od Cicerona do Hajdegera, svi su pokušavali da odgovore na ta pitanja.

Sreća predstavlja osećaj zadovoljstva i blagostanja. To je pozitivan osećaj ogromne lične ispunjenosti i radosti. To nije nešto što možete da kupite ili naručite preko interneta. Doživljaj sreće je vezan za vaš stav, postupke, osećaj zadovoljstva i blagostanja. Sreća predstavlja zdravu pozitivnu emociju. Međutim, u današnje vreme ljudi sreću izjednačavaju sa novcem, statusnim simbolima, zaboravljajući da sreća nije materijalna. Sreća je stanje duha.

“ Čovek želi da bude srećan i samo srećan, i ne može da ne želi da bude srećan”.

Formula za pronalaženje sreće je različita za sve. Ne postoji odgovor iz udžbenika koji nam govori kako da pronađemo sreću. Doživeti sreću je blisko povezano s vašim stavom, delovanjem, osećajem zadovoljstva i dobrobiti. Sreća dolazi iz vaših ličnih postupaka.

Šta vama znači sreća? Ako biste mogli da naslikate sliku sreće, kako bi to izgledalo? Gde biste započeli put da biste ga pronašli?

„U sreću ne možeš otputovati, ona ne može biti posedovana, zarađena, nošena ili konzumirana. Sreća je duhovno iskustvo življenja svakog minuta s ljubavlju, dostojanstvom i zahvalnošću.“

Od izuzetnog značaja je shvatiti da je sreća emocija. A emocije su prolazna stvar. Što znači da nijedan čovek na svetu nema konstantno i kontinuirano prisutan osećaj sreće. Ljudska bića su sama po sebi savršena sa svojim nesavršenostima, i kao takva imaju vrline, ali i slabosti. Taj ceo spektar emocija nas čini vredne življenja.

Svakodnevno, možete pročitati desetine članaka koji žele da vas nauče formuli sreće. Sreća za pet minuta, rituali za sreću, kako sebe da učinite srećnom osobom. Svi ti “instant” recepti vas na trenutak učine euforičnima. Ali šta kada prođe taj prividan osećaj sreće? Jer se vraćamo opet na suštinu – sreća je individualna stvar.

Ukoliko ste čitali bajke kao dete, sećate se dobro pozantog kraja “Živeli su srećno do kraja života…” Biti srećan je imperativ koji nam se nameće od detinjstva. Međutim, definicija sreće se menja kako rastemo i sazrevamo. I kao ljudi, i kao ličnosti. Za nekoga je sreća ljubav, za nekoga zdravlje, za nekoga prijatelji, dok za neke sreću predstavlja moć, ili broj nula na bankovnom računu. Takođe, društvo nam nameće određene vredosti i opšteprihvaćene definicije sreće.

Prosečan čovek se trudi da bude uklopljen u društvo i da pripada negde. To nije sreća. Zaboravite na sve to. Zaboravite na sve osude društva, zaboravite na nametnute vrednosti. Postavite sami sebi to jednostavno pitanje: “Da li sam srećan/a?”

Sreća je u vama. Dugujete svom unutrašnjem detetu da se raduje stvarima koje vas čine srećnima. Dopustite da vam se sreća jednostavno dešava.

Često u radu sa svojim klijentima, prvo pitanje koje im postavim jeste da li su srećni. Zanemarljiv broj njih mi odmah odgovori. Drugi očekuju od mene da imam čaroban štapić i da im nekom magijom, odmah nakon prve seanse, preokrenem život. I učinim ih srećnima. I na moju veliku žalost, ogromna većina koja ili nema odgovor na pitanje, ili ne zna šta je to sreća.

Biti srećan jeste osećanje koje se uči. I da, nećete naučiti od motivacionih govornika i iz inspirativnih poruka. To može da vam bude samo pokretač, prvi korak ka otkrivanju šta je za vas personalno sreća.

Uradite jednu vežbu. Stanite pred ogledalo. Pogledajte se. Budite iskreni prema sebi. Da li vam se dopada osoba koju vidite u ogledalu? Kakvu emociju izaziva u vama? Da li je ta osoba zadovoljna? Nije? Zbog čega nije? Jeste? Šta izaziva osećaj zadovoljstva?

Pribeležite sve to u dnevnik. Pogledajte koliko ste za sebe lepih, odnosno pozitivnih stvari napisali, a koliko negativnih. Da li možete nešto da promenite? Šta je to? Šta bi vas učinilo srećnima, a šta vas sputava u tome? Pokušajte da poboljšate “najslabiju kariku” iz vašeg dnevnika. Radite na sebi, i na osećaju unutrašnjeg zadovoljstva. Bitno je da budete sve zadovoljniji, svaki naredni put kada se pogledate u ogledalu.

Parafraziraću Andrića koji je rekao da je čudno kako nam je malo potrebno da budemo srećni, a kako nam upravo to malo uvek nedostaje. Ne mora da nam nedostaje, ne uvek. Radite na osećaju zadovoljstva, na osećaju sreće. Osvajajte sreću svakim danom po malo. Učite da živite u sadašnjem trenutku.

Podeliću sa vama jednu dragocenost koja potiče iz budističke filosofije – “prihvatanje”. Pronalaženje spokoja, unutrašnjeg mira, odnosno ispunjenosti. Uživanje u svakom trenutku. Uprkos negativnim emocijama, morate sebe da naučite da se radujete “ovde i sada”. Radujte se kada je sunčan dan, kada sretnete dragu osobu, osmehnite se slučajnom prolazniku, učinite neko dobro delo, ili jednostavno udovoljite sebi. Preplaviće vas osećaj sreće. A to je upravo ono čemu težimo.

„Morate biti ona osoba za koju nikada niste skupili dovoljno hrabrosti. Postepeno ćete otkrivati da ste baš ta osoba, i sve dok to zasigurno ne vidite morate se truditi.“

Zaboravite na prošlost i budućnost. Vežbajte svesnost, samo bivajući u momentu, ovde i sada. Bivajući u momentu postajemo svesni samih sebe, naših želja i novih ciljeva koji su nam izuzetno dostižni usled malo motivacije. Učinite sreću prioritetom. Podsetite sebe, upravo pre donošenja važnih odluka, da je sreća vaš cilj u životu. Bitno je da shvatite da sreća isključivo zavisi od vas samih.

„Ništa nije slučajno. Sve ima svoj razlog. Udahnite hrabrost, a izdahnite tugu i samokritičnost. Svaka naša misao, svaka emocija i svaki postupak proizilaze iz prošlosti i utiču na naše postupke u budućnosti. Učinite sadašnje trenutke dragocenim.“

Ili kao u priči o orlu i kokošci. Nemojte kao orao da dozvolite da ceo život provedete kao kokoška. Bez svesnosti da je zapravo samo potrebno da raširite krila da biste poleteli.

autor teksta: Ivana Borić

Podeli ovaj članak

Pogledajte i ostale postove koje imamo u arhivi

Newsletter sekcija

Za redovne informacije Mindset Brain Akademije prijavite se na naš newsletter